niedziela, 18 stycznia 2015

Pieczona pierś z indyka w ziołach curry z kokosowym ryżem i pomarańczami

Składniki na pieczoną pierś z indyka
1 kg piersi z indyka
1 skórka z pomarańczy
1 skórka z cytryny
1 kawałek imbiru
4 gałązki ziół curry
4 łyżki sosu sojowego
sok z połówki cytryny
1 gruszka
kokosowy ryż:
3/4 szklanki ryżu długoziarnistego
szczypta soli
łyżeczka startego imbiru
1 szalotka, w kostkę
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu z pieczenia mięsa
2 łyżki wiórków kokosowych
dodatkowo:
liście sałaty rzymskiej
filety z 1 pomarańczy
Pierś umyć i osuszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią mięso. Związać sznurkiem. Pod sznurek wcisnąć plastry imbiru i gałązki curry.
Włożyć do rękawa , dodać pokrojoną w grubą kostkę gruszkę i odstawić na 2 godziny. Przed pieczeniem jeszcze raz potrząsnąć zamkniętym rękawem. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Dziesięć minut po tym jak piekarnik osiągnie maksymalną moc, włożyć pierś, w brytfance, gdyby rękaw się przypiekł. Zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec pół godziny. Kolejne pół zostawić w wyłączonym piekarniku. Mięso z tego przepisu jest kruche i bardzo aromatyczne. Przechowywane w lodówce może być podstawą kanapki z borówkowym czatnejem.
W tym czasie przygotować ryż. Kilkakrotnie wypłukać ziarna pod bieżącą wodą. Zalać podwójną ilością wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż będzie prawie miękki i odparuje cała woda. Pod koniec dodać wiórki kokosowe i kilka kryształków soli morskiej. Wymieszać, przykryć i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć szalotkę z imbirem. Dodać sosy i dokładnie wymieszać. 
Indyka pokroić w centymetrowe plastry. Na miseczce z sałaty rzymskiej ułożyć łyżkę ryżu i plaster indyka. Koszyczki zwieńczyć filecikami z pomarańczy.

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny :)